Skip to main content

Transfer

Hemmeligheden bag et kompetenceløft der batter

Forestil dig følgende. Du (eller dine deltagere) har deltaget i et webinar eller kursus med et spændende emne. På papiret potentielt relevant for dit arbejde. Men når du så kommer retur på din pind, og vil implementere det i dit daglige arbejde, så bliver det aldrig rigtig til mere. Du tænker måske, at det er aaalt for krævende at implementere. Men i virkeligheden handler det måske mere om, at du ikke helt ved, hvordan du skal gribe det an?  Smadderærgerligt, fordi det efter planen powerfulde løft af kompetencer (som du eller dine deltagere har set frem til længe) bare ikke bliver omsat. Og mere ender som et slattent bøj i en blævret mormor-arm.

Hemmeligheden hedder transfer. Og her tænker jeg ikke på et vindue i professionel fodbold eller et digitalt fildelingsprogram. Men på den proces, som sikrer at det nye, som vi lærer efterfølgende kan anvendes i en arbejdskontekst. Når transfer sker, så oversættes viden og færdigheder lært i én situation til en anden situation.

Transfer er ikke nemt, men ej heller umuligt. Selvom transfer i høj grad er et resultat af faktorer i undervisningen (som underviserens engagement, inddragelse af deltagerne, relevante cases m.m.) og selve anvendelseskonteksten, så kan du selv hjælpe det på vej gennem personlige elementer.

Værsgo´- her er din løftestang

Start med Motivation: Hvad er det indre erkendte behov for læringen? Hjælp motivationen på vej ved at overveje hvordan og i hvilke situationer emnet er relevant for dig. Og hvad du kan bruge det til? Hvis det er muligt, så tal gerne med dine meddeltagere om det og få et indblik i deres tanker om det samme – måske har de andre vinkler end dig.

Opstil et mål og forpligt dig til det: Lav en handleplan for dig pba. af et konkret mål. Har du fx lært om adfærdsdesign, så find en konkret udfordring, hvor du vil benytte adfærdsdesign, som metode til at løse udfordringen og forpligt dig til det ved at fortælle og inddrage andre i det. På den måde, tager du ansvar for din egen udvikling (for det var jo det du ville, ik?😊). Du kan se her, hvordan du fastlægger konkrete KPI’er.

Hav tiltro til egne evner: Det er nemt at sige, at du bare skal tro på at du kan. Hjælp det på vej ved at tale med andre om, hvordan de har haft succes med anvendelsen af lignende ny viden, og vær ikke bleg for at bede andre om hjælp eller sparring, når du bliver udfordret på at nå dit fastsatte mål. Hvis du mangler en peptalk til at turde og gøre noget anderledes, selvom du måske fejler, så brug 2 min. af din tid her.

 

Ps. Hvis du vil vide mere om transfer-processen, så læs Bjarne Wahlgrens forskellige bøger og artikler om transfer-begrebet.

 

De bedste hilsner,

Annette Bang Nielsen

Bookingchef i OrgaNicer

© 2022 OrgaNicer, All Rights Reserved