Skip to main content

Hurra… jeg har lavet en fejl!

Det er menneskeligt at fejle.

Den kender vi alle. Alligevel er mange af os hunderædde for at lave fejl. Og vi skjuler dem helst.

Men faktisk er fejl, noget af det bedste vi kan lave – i hvert fald hvis vi gerne vil lære. Vil udvikle os. Og blive bedre. Så vi kan planlægge og designe endnu federe og bedre møder i fremtiden. Og hvem vil ikke gerne det?

 

FAIL = First Attempt In Learning

Du skal (selvfølgelig) ikke være ligeglad med at lave fejl – og bare lave dem – igen og igen. Men når vi lærer af vores fejl, og ser dem i et lidt større perspektiv. Og som en del af en proces – på vejen mod succes – så kan det nærmest give mening at lave fejl.

På arbejdspladsen handler det især om kulturen. Er fejl noget vi kan tale om? Og som vi tør dele? Som kommunikationshat har jeg fortalt og delt MANGE succeshistorier. Men sjældent, ja nærmest aldrig, har nogen bedt mig skrive en historie om fejl.

Så hvis du køber tesen (som vinder indpas i en farvel-til-nulfejlskultur-tid), så skal du ikke være nærig med at sige dine fejl højt. Del dem – se dem som en fuldstændig nødvendig læring – som gør dig selv (og dine kollegaer) en vigtig erfaring rigere. Vellykket innovation (du ved, det som vi skal leve af i (frem)tiden), er ofte en direkte konsekvens af fejl, udfordringer, problematikker eller behov.

Blandt kollegaerne kan du:

  • Være åben om fejl og fiaskoer. Del dem med de andre. Hav for eksempel et fast punkt på mødeagendaen, hvor alle deler og lærer af hinandens fejl. Skab en kultur, hvor I deler fejl.
  • Notere dine ”Lessons Learned” hver gang du afslutter et større projekt. Og igen – del fejlene med dine kollegaer – så de får adgang til dine lærepenge. På samme måde får du (forhåbentlig) del i og adgang til deres/jeres.
  • Ros dig selv og dine kollegaer, når I begår fejl.

 

”Selv om fiaskoer ikke garanterer succes, vil fraværet af fiaskoer næsten altid garantere fraværet af succes.”

– Tal Ben-Shahar

 

De bedste hilsner

Annette Bang Nielsen

Bookingchef i OrgaNicer

© 2022 OrgaNicer, All Rights Reserved