Skip to main content

Kill your darlings…

Kender du udtrykket? Det handler om relevans og tricket er ret nemt. Det, du aller bedst kan lide, din yndlings frase, den fede vending eller det geniale eksempel. Det tekststykke, som på et tidspunkt var helt perfekt afstemt, men som tabte pusten i den videre skriveproces eller sammenhæng. Den må dø!

Vi, der arbejder med at kommunikere med mange forskellige mennesker, kender det godt. Det kan være svært at redigere sin egen tekst og gennemføre ”mordet”.

Når vi skriver til mange og til meget forskellige mennesker – særligt på nettet – så er ”kortfattet” og ”relevant” kodeordene.

Vi har alle et udtryk, som vi godt kan lide at bruge. En lidt slidt metafor, der dukker op igen – eller vi kommer til at fordybe os i en detalje, som er meget relevant for afsenderen, men nok ikke for modtageren. Så skal der skal luges ud og vi ved det jo godt…

Når du skal give praktisk information, så handler det om bullet points, forståelige overskrifter og kort, men præcis tekst.

Hvis du skal skrive mere personlige tekster, som fx blogindlæg, så må du selvfølgelig gerne lade nogle af dine vendinger gå igen og lade din personlighed skinne igennem. Her er det godt at have en personlig tone. Hver ting til sin tid.

Øv dig i at have overblik over din kommunikation og find en balance mellem personlig tone og gode præcise sætninger. Lav gerne nogle tests af måder at skrive på og notér dig dine erfaringer. Det kan du fx gøre, ved at lave to forskellige typer af Facebookopslag for virksomheden eller en event.

George Orwell, som levede fra 1905 til 1950 og bl.a. skrev ”1984” og ”Kammerat Napoleon”, har desuden givet en række gode råd til andre skribenter. Så spørg dig selv:

Hvad er det, jeg prøver at sige?

  1. Hvilke ord kan udtrykke, det jeg prøver at sige?
  2. Hvilket billede eller udtryk kan gøre det mere klart?
  3. Er det et billede, der er så nyt, at det har den ønskede effekt på læseren?
  4. Kunne jeg have skrevet det kortere?
  5. Har jeg skrevet noget, der er grimt på skrift, og som kunne have været skrevet smukkere?[1]

Så kan det vist ikke gå helt galt:)

 

De bedste hilsner,

Stine Nybo

Projektchef i OrgaNicer

[1] “Politics and the English Language”. Essay af George Orwell fra www.contentcom.dk/sproglige-tanker/skriv-bedre-tekster-vol-1/

© 2022 OrgaNicer, All Rights Reserved